tiistai 8. marraskuuta 2011

Kansio muuttaa muotoaan


Valittelin taannoin niitä paperisia välilehtiä. Enpä valittele enää. Vaikka tiukkaa tekee panna sinänsä käyttökelpoista tavaraa menemään, ostin kuitenkin uudet muoviset (sitä paitsi lapset halusivat ne vanhat omiin kansioihinsa). Ostin uuden kansionkin! Olisin ehkä pärjännyt vähän pienemmälläkin, siis kansiolla. Tämä nykyinen taitaa olla mappi. Vai onko niillä mitään eroa? No joka tapauksessa tässä on tilaa!


Kansiossani on kahdeksan osiota. Olen nimennyt ne iki-ihanalla Dymo-tarrakirjoittimella, mutta sen verran vähän luotin itseeni, etten liimannut nimilappuja tuohon päälle, vaan piilotin muovitaskun sisään. Luultavasti olen kuitenkin lähiaikoina eri miltä itseni kanssa sisällöstä, ja näin vaihtaminen on helpompaa.


Kansiossa päällimmäisenä on Motivated moms -ohjelman viikkotehtävät. En saa niistä ikinä kaikkea tehtyä. Siksipä olenkin sujauttanut paperin välilehden muovitaskuun ja merkitsen siihen aikaansaannokseni vesiliukoisella kynällä. Jokseenkin epäloogisesti merkitsen tehdyt työt punaisella, ja vihreällä ne, jotka ehkä aion tehdä. Kas kun tuosta heti näkyykin, että en hirveästi pidä imuroimisesta. Käytän näitä samoja listoja vuodesta toiseen (tai siis tarkoitukseni on käyttää, tähän ei nyt lasketa piiitkiä pausseja siivousintoilussa), ja nyt varsinaiset paperit pysyvät puhtaina. Pyyhkäisen vaan muovitaskun viikon päätteeksi.


Ensimmäinen osasto on kalenteri. Tässä on nyt jo ensi vuoden kalenteri, kuukausi kerrallaan. Meillä on erikseen seinäkalenterikin, enkä oikein tiedä mitä tarkoitusta tämä tulee palvelemaan, mutta harvoinpa on meikäläisen paperit tyhjiksi jääneet. Kai sille käyttöä löytyy.

Seuraava osio on ruoka. Siinä on myös päällimmäisenä muovitaskussa viikon ruokalista ja muistettavia asioita. Alta löytyy sitten huomattavasti sekalaisempaa tietoa ja suunnitelmia. Tarkoitus on, että lapset osaavat kurkata siihen välilehteen, jossa ajankohtaiset asiat on suurinpiirtein tunnistettavassa muodossa. Tässä osiossa säilyy myös erilaisia listoja pakastimen, kellarin, kuiva-ainekaapin sun muun sisällöstä.


Kolmas välikkö on siivoukselle. Siellä on koko Motivated moms -ohjelma, josta sitten nappaan aina oikean viikon etukanteen. Samasta paikasta löytyy myös CleanMaman Cleaning kit, josta erityisesti arvostan sitä "harvinaisempien" töiden listaa. Siinä siis on eri kuukausille jaettu mm. mattojen ja ikkunoiden pesut, jotta kaikki tulisi tehtyä, mutta missään kohtaa ei kuormittuisi liikaa. No, meillä ei ole vielä ihan näin onnellisesti tapahtunut, mutta mistäs sitä koskaan tietää.

Neljäs osasto pitää sisällään kaikki lasten kouluun liittyvät paperit. Säilytän siellä oikeastaan kaiken vuoden kerrallaan, ja kevätlukukauden päätteeksi heitän selvästi turhat menemään.


Viidentenä on tyhmästi nimetty osasto, suunnitelmat. En keksinyt parempaakaan. Siellä säilytän esimerkiksi CleanMaman printtejä ja muita valmiita muistilistoja, joista valitsen sopivan kulloiseenkin tarkoitukseen. Jos on käynnissä joku akuutti projekti, tungen taas sen suunnitelman tämän välilehden muovitaskuun, josta se helposti löytyy.


Kuudentena kansiossa on oma osasto vaatteille. Tätä en ole vielä käyttänyt, mutta koen suurta tarvetta järkeistää lasten vaatehuoltoa. Voi kuulostaa tosi tyhmältä, mutta hankin jatkuvasti ihan turhaa vaatetta enkä ainakaan osaa hankkiutua vanhoista eroon. Ajattelin listata näihinkin liittyviä asioita, jospa saisin sitten paremmin homman kuosiin.

Myös seitsemäs ja kahdeksas osasto ovat vielä tyhjiä, mutta pitkällisen järkeilyn perusteella tarpeellisia. Yleistä-osio tulee jossain vaiheessa sisältämään tietoa, joka täytyy säilyttää. Ensimmäiseksi mieleeni tuli lista lasten kavereille annetuista synttärilahjoista. Juhlia on nykyään niin usein, etten pysy ihan perässä, ja tällä tavalla meinasin välttää sen, että tarjotaan yhtä ja samaa lahjaa yhdelle ja samalle lapselle kovin monta kertaa peräkkäin.

Väliaikaista-osiossa taas säilytetään väliaikaisia papereita, eli vielä yksinkertaisemmin sanottuna niitä, jotka ovat tärkeitä vain vähän aikaa. Tänne meinasin kätkeä esimerkiksi kirpputorien myyntilaput, lasten harrastuksiin ja leireihin liittyvät paperit, tai vaikka hyödynnettävät tarjouskupongit. Tälle osiolle on elämässäni myös suuri tilaus, toivottavasti osaan nyt ryhtyä sitä käyttämään.Kansion lähelle on kertynyt yhtä sun toista krääsää, joka oikeastaan on ihan tarpeellista. Näillä ei kuitenkaan ole vielä sopivaa omaa paikkaa. Laatikko ei selvästikään ole toimiva, koska kaikki jostain syystä lojuu sitten kuitenkin pöydällä. Jotain pitää siis keksiä.

Ei kommentteja: