tiistai 18. lokakuuta 2011

Koti kansien väliin

Jos et ole vielä kansioittanut elämääsi, tee se heti paikalla! Ilman kunnollista kansiota tai arkistolaatikkoa olet niin pulassa. Tai enhän minä sinusta tiedä, mutta itse olen ainakin. Tämän nimeen vannovat myös amerikkalaiset kanssasisaremme, ainakin CleanMama, Iheartorganizing, Flylady
, A Bowl full of lemons
sekä Life your way. Useimmilla sivustoilla on tarjolla myös valmiita tulostettavia listoja, joko ilmaiseksi tahi Visaa vinguttamalla. Olen muutamaa kokeillut, ja niistä teen ihan oman postauksen, kunhan tutustun aiheeseen vähän lisää.

Kodin kansio (jolla voisi olla joku vähän nasevampi nimikin) on siis todellakin vain kansio, jos et mitään spektaakkelinomaisempaa tahdo keksiä. Kansion sisään työnnetään kaikki se, joka muuten lojuisi ensin eteisen penkillä, sitten keittiön pöydällä ja sen jälkeen vielä hetken erehdyksen takia paperinkeräyskassissa, josta se hätäpäissään nostetaan takaisin eteisen penkille. Meidän kansiossamme on omat osastonsa ruokasuunnittelulle, siivoukselle, lasten koululle, yleiselle suunnittelulle, sekä ihan kohta myös joululle. Lisäksi kansiossa on muovitaskuja, joissa säilytän kaikkea passeista neuvolakortteihin, lääkeresepteistä synttärikutsuihin. Näille olen kuitenkin ajatellut vähän erilaista ratkaisua, koska kansion käyttö on jokseenkin epämukavaa, kun alla on aina kasa pikkutavaraa. Muita mahdollisesti tarpeellisia välikköjä voisi tehdä vaikkapa vakuutuspapereille, kodinkoneitten ohjeille, takuutodistuksille ja laskuille, mutta näille meillä periaatteessa on jo muut loppusijoituspaikat (eli ne eteisen penkki, keittiön pöytä ja paperinkeräys...).

Kansioon on hyvä varata kynä, joka ehkä kannattaa kiinnittää jollain järjettömän paksulla rautakettingillä, korjauslakkaa, post it -lappuja, yliviivaustussi (tai useampaakin väriä, jos haluaa koodata perheenjäsenten asiat eri värein), koko vuoden kalenteri ja klemmareita. Ehdottomia ovat myös rei'itin, välilehdet ja muovitaskut. Itse olin pihi ja ostin halvimpia, eikä olisi kannattanut. Tavalliset kartonkivälilehdet kuluvat hiirenkorville tosi nopeasti, olisi vaan pitänyt ymmärtää sijoittaa muovisiin.

Tämähän nyt siis kuulostaa tosi organisoidulta ja valmiilta, mutta todellisuudessa meidän perheen kodin kansio toimii lähinnä unelmissani. Ensisijainen ongelma on se, että oikeastaan kukaan muu ei katso sitä kuin minä, joten sen tarjoama hyöty on ikään kuin vajaakäytöllä. Toisekseen rei'itin on yleensä jossain Piisamirotan kätköissä, ja minä sitten työnnän paperit kansion väliin odottamaan putoamista. Muuten se oikeastaan onkin aika hyvä.

Seuraavaksi perehdyn erilaisiin valmiisiin listoihin ja luetteloihin. Palaan sitten tarkemmin kertomaan, mitä meidän kodin kansiomme välilehtien kätköistä oikein löytyykään.

Ei kommentteja: