torstai 20. lokakuuta 2011

Listojen lista

No niin, nyt on aika katsastaa ne listat, joita olen löytänyt. Osaa olen käyttänyt, osaa vain lähinnä ihastellut, osan olen hylännyt heti ensisilmäyksellä. Tässä on ihan tehnyt mieli maksaa useammastakin eri listalaadusta, mutta järkiparka on sanonut painavan sanansa. Useimmissa se sisältö on kuitenkin hyvin samanlainen, joten kovin monelle ei kannata maksaa. Jonkun mielestä ei kannata maksaa ehkä ollenkaan, ja tottahan sekin on. Ilmaistakin tavaraa on tarjolla vaikka kuinka paljon. Jos taas olet sellainen, jolle riittää ihan pelkkä ruutuvihko, avaa joku muu sivu heti paikalla. Nyt nimittäin vouhotetaan ihan silkasta paperista.

Omat toiveeni ovat ihan vaatimattomat. Haluan listan, joka on valmis. Voin toki printata kivan paperin, johon joku on keksinyt nerokkaan otsikon, kuten Cleaning, ja osannut valita vielä hauskan fontin, mutta en kuitenkaan suostu maksamaan siitä. Sen sijaan voin maksaa siitä hyvästä, että joku on jo suunnitellut minulle tekemistä. Etusijalle pääsevät tässä kohdassa ne, joissa tekemiset on mukavasti aikataulutettu. Pelkkä rasti ruutuun -paketti ei siis vielä sellaisenaan saata minua kliimaksiin, mutta voi toimia jonkun yksityiskohtaisemman listan kaverina. Näitä taas voisi olla useammanlaisia, koska tekemistäkin on monenlaista. Joskus tarvitsen listan yhtä projektia varten, jotkut toiset hommat taas toistuvat samanlaisina. Plussaa tulee siis myös listojen vaihtelevasta ulkonäöstä. On muuten vähän lannistavaa huomata olevansa niin pinnallinen, että siivoussuunnitelman ulkoinen olemus on tärkeämpää kuin itse siivoaminen.

Miinusta tulee sitten tietysti hinnasta. Olen valmis maksamaan, ja olen jo maksanutkin, hyvistä tuotoksista, mutta pohja se on miunki säkissäin. Etsyssä on myytävänä suurin piirtein Wordin taulukoita, joihin on osattu kirjoittaa viikonpäivät. Onhan siinä joku jaksanut vaivaa nähdä (ööh, ehkä minuutin), mutta minussa ne herättävät lähinnä närkästystä. Ehkä niiden kohdalla tulee vastaan se kuuluisa Tuonhan voisin tehdä itsekin -ilmiö, johon saumattomasti liittyy se, etten ikinä tee.

Ankea ulkonäkö takaa toisen pitkän miinuksen. Comicsans on NIIIIN kulunut fontti, se saa minkä tahansa näyttämään harrastelijamaiselta. Minä haluan vaikuttaa ammattimaiselta! Kyse on sentään omasta kodistani, kai minun pitäisi edes tämä homma handlata! Amerikkalaisten blogistien rakastama home executive -termi on NIIIIN hieno!

Miinuksia jakelen myös pelkistä otsikoista ja tyhjistä riveistä. Kuten sanottu, haluan jonkun tekemään edes sen suunnittelun puolestani, jos kerran minun täytyy ihan itse siivota. Raamatunlauseitakaan en halua (enkä muuten pyhitä lepopäivääkään, minun listaani voisi ihan hyvin mättää tekemistä juuri sinne sunnuntaille). Lisämiinuksia jakelen aika auliisti, olen näköjään melko nirso.

Mutta arvostelu alkakoon! Klikkailkaa kuvia, useimmat vievät suoraan blogeihin.

Have fun and get more done with simplify 101

Simplify101 tarjoaa ilmaisen How to create a command central binder -kirjasen, mutta sitä varten täytyy rekisteröityä. Ensimmäisessä sähköpostissa se tulikin, mutta luvattuja muita posteja ei ole ilmestynyt. Sitä voi tietysti pitää ihan positiivisenakin asiana. Vastoin odotuksia kirjasessa ei ollut yhtään valmista listaa. Sivustolla voi osallistua online-työpajoihin, joissa sitten harjoitellaan järjestelmällisyyttä. Tässä kohtaa tuli seinä vastaan minun osaltani. En maksa useita kymmeniä dollareita jostain epämääräisestä kurssituksesta.NestEffect myy ja tarjoaa ihan kivoja listoja. Ilmaisissa ei ole juuri mitään, maksullisetkin ovat lähinnä otsikoita viivastoja. Osa dokumenteista on kuitenkin muokattavia, käsittääkseni siis niin, että niitä voisi käyttää ilman tulostamista. Näihin en kuitenkaan ole langennut, joten varma en ole. Näiden ulkonäkö ei ole minun makuuni, vaikka näitä ei vaivaakaan se harrastelijamaisuus. Blogi on aika kiva, kadehdittavaa järjestelmällisyyttä pullollaan!


Organized Home jakaa listoja oikein perusteellisesti! Ja mikä parasta, kaikki on saatavilla ihan ilmaiseksi. Listat näyttävätkin melko kivoilta. Periaatteessa sivustolta voi ladata vaikka koko kodin kansion sisällön, mutta jos on yhtä tunari kuin minä, täältäkään ei löydy sitä oikeaa. Tarjolla on otsikoita, ei sisältöä. Sivustolla on joka tapauksessa kattava Household notebook -osio, jota on ihan hauska tutkia.
CleanMama saa aikaan kutkuttavaa väreilyä. Tyrkyllä on ilmaisia sekä maksullisia dokumentteja, joissa on vihdoin sitä jotain. Toisin sanoen niissä on edes jotain pelkkien otsikoiden ja viivojen sijaan. Toki niitä viivapapereitakin on kaupan, mutta CleanMaman siivouslistat hakevat vertaistaan. Siivousapua voi ostaa päivä-, viikko, kuukausi- tai vuodenaikakohtaisesti. Jos haluaa tosi tarkat ohjeet, voi ostaa hyvin yksityiskohtaisen ohjeistuksen jokaiselle kuukaudelle (viime tammikuun lista on vapaasti ladattavissa). Sisällöt vaihtuvat kuukaudesta toiseen, joten päivittäisten perusjuttujen lisäksi tulee tehtyä myös satunnaisempia hommia, kuten ikkunoiden tai mattojen pesua. Itselläni on siivoussetti sekä satunnaisia muita, ja tykkään kyllä kaikista. Listojen ulkonäkökin on huoliteltu, nämä tosiaan miellyttävät minua ehkä kaikkein eniten. Osa listoista on muokattavia dokumentteja, jos tahtoo hoitaa hommat koneella. CleanMaman blogissa on muuten inspiroiva juttu kodin kansiosta.

IHeart Organizing

Iheartorganizing on ehkäpä CleanMaman kovin kilpailija meikäläisen kansiopaikoilla. Koko blogi on aivan huikea, erityisesti Family management binder -osioltaan. Jotkut listat ovat ilmaisia, mutta pääasiassa listoja on myynnissä Etsyssä. Listat näyttävät hyvältä, mutta niissä ei ole valmista sisältöä. Tykkään näistä silti. Paljon.

house cleaning lists and schedules for your home

Household management 101 (miksi nää tykkää tosta sataykkösestä?) on mielenkiintoinen sivusto järjestelmällisyydestä. Tämä on ehkä epäjärjestelmällisin blogi tästä aiheesta. Tai ei, kyllä Organizing junkie päihittää tämänkin. JOka tapauksessa sivustolta löytyy ilmainen e-kirja, jossa on melkoisen kattavasti listat kaikenlaiseen siivoamiseen. Mutta. Taas sitä ankeaa comic sansia! Ja nämä listat ovat tosiaankin vain listoja, ei mitään houkuttelevaa reunusta, väreistä nyt puhumattakaan. Jos en diivailisi, tämä kelpaisi kyllä ihan hyvin.Flylady on myös erityisen sekavien sivustojen kärkeä. Hohhoijaa. En oikein tykkää tästä, mutta koska Flyladyllakin on listoja, kelpuutan sen mukaan. Tässä on vikana lähinnä se, että jos ne kaikki muka viattomat vartin tehtävät tekisi, saisi olla koko päivän siivoamassa. Flyladyn rutiini ei siis vapauta siivoamisen tuskasta, vaan suorastaan lisää sitä. Ilmaiseksi voi ladata jokusen hassun listan, maksua vastaan voi tilata vastaavaa kamaa etanapostilla(!!). Tämä ei millään muotoa puhuttele minua, eikä comic sans ainakaan helpota tilannetta.


Motivated moms on muihin verrattuna hyvin vaatimaton, vaikka sen tarjoama sisältö lienee kaikkein antoisin. Sivustolta voi ostaa erittäin täydellisiä listoja hyvin pienellä hinnalla. Tarjolla on myös versiot raamatunlauseiden kera, jos kokee niitä tarvitsevansa. Olen hyvin tyytyväinen näihin. Ainoa mutta on se diivailuosuus, eli nämä eivät ole ollenkaan houkuttelevia. Tykkään kuitenkin näistä melkein yhtä paljon kuin CleanMamasta, ja jossain määrin jopa enemmän.

Craft DIY Ideas

TipJunkien sivustolla voi joutua eksyksiin. Yläkulmasta kuitenkin löytyy linkki ilmaisiin tulosteisiin, josta vielä erikseen voi klikata itsensä järjestelypapereiden ihmeelliseen maailmaan. Listat sun muut eivät ole sivuston ylläpitäjän luomuksia, vaan hän on koonnut mittavan kokoelman sitä sun tätä joka puolelta nettiä. Käy ihmeessä kurkkimassa, jos on paljon ylimääräistä aikaa tai jotain tärkeää välteltävää tekemistä.

Toivottavasti näistä löytyy muillekin listaihmisille jotain kiinnostavaa.

7 kommenttia:

Lilli kirjoitti...

Kiitoksia kattavasta listasta :)

Pitää tutustua ajan kanssa noihin. Käyn tässä hieman kamppailua itseni kanssa - yritän kovasti vähentää papereiden määrää, tuntuu jotenkin hassulta ajatus siitä että ostaisi vielä lisää papereita pyöriteltäviksi.
Varsinkin kun tiedän että jos haluan kodinkansion toimimaan meillä joudun tekemään nuo listat vielä itse suomeksi :/
(suomenkielisiä listoja ei taida olla?)
tosin siinä samalla tulisi sitten kyllä sovitettua listat "valitseviin olosuhteisiin"

Vilijonkka kirjoitti...

Ah, tuo kamppailu kuulostaa varsin tutulta! Minä ostin omat listani vähän heikkona hetkenä, ja olin tosiaan sitä mieltä, ettei paperin ja listojen ostamisessa voi olla mitään järkeä. Sittemmin olen muuttanut mieltäni, koska sain niiden avulla kodin kansion edes alkeelliseen käyttökuntoon. Minäkin haluaisin ne ensisijaisesti suomeksi, ja muutoinkin vallitseviin olosuhteisiin sopivina, mutta paremman puutteessa saa kelvata englanninkielisetkin. Olen nimittäin monta vuotta kuvitellut tekeväni ne listat, mutta nyt alkaa pahasti näyttää siltä, että en niitä koskaan tule tekemään. Näillä mennään siis!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Vilijonkka!

Toimiikohan sellainen "Listaa kaikki tekemättömät työt paperille ja näet kaikki rästit edessäsi. Siitä vain sitten tekemään yksi rästi kerrallaan päivässä ja kaikki on pian tehty." Mutta pilkkoa siis kaikki osiin, että tulee tehtyä.

Ajattelin kokeilla tätä :D Mutta seuraan blogiasi innolla, jos sinä osaisit suomentaa vähän näitä englanninkielisiä listoja *hymyilee nolona, mutta toiveikkaana*.

Kunpa Sillä Siisti -tiimi ryntäisi kotiini ja jättäisi minulle lukujärjestyksen :/ Aina ssaa haaveilla :/

Terveisin, Sussoo

Elina kirjoitti...

Vaussivau! Johan on listat! Itsekin olen tykännyt CleanMamasta, ostin vähän aikaa sitten koko starter kitin. Tuo Motivated Moms oli ihan uusi tuttavuus! Ostin saman tien senkin, koska sehän oli vain parin euron hankinta (näin ei varmaan pitäisi ajatella). Ehdin vasta vilkaista, mutta näytti kyllä tosi hyvältä. Iso kiitos!

Vilijonkka kirjoitti...

Sussoo, tuollainen listahan toimii vallan mainiosti! Teen itsekin ihan vastaavia, ja niihin sitten tuhlaan niitä kalliilla hankittuja tyhjiä CleanMamoja, koska niillekin pitää olla jotain käyttöä. Erityisesti teen tuollaisia listoja, jos on useampi kertaluontoinen iso asia kesken. Puran kaikki hommat alaotsakkeiksi, jottan näen jokaisen homman todellisen työmäärän. Sitten vielä rankkaan ne alaotsakkeet ärsyttävyys- ja vaativuusasteikolla, ja lopulta näen nopeasti, mikä homma on tosi helppo ja nopea. Siitä sitten kannattaa aloittaa, jotta tulee niitä tehtyjen merkintöjä mahdollisimman pian :). Minusta tuntuu, että avain tähän järjestelmällisyyteen olisi juuri siinä asioiden pilkkomisessa. Ei ilmeisesti kannata kuvitella tekevänsä kaikkea heti, vaan oppia jakamaan työtä. Se kun ei lopukaan tekemällä, kuten olen virheellisesti kuvitellut...

Elina, ole hyvä! Motivated moms on ollut minulla vähän paitsiossa, mutta innostuin siitä taas. Kaivoin juuri esille tämän päivän ohjelman, ja se on vallan helposti hoidettavissa.

Sain muuten villin vision. Ehkä sittenkin voisin ryhtyä kokoamaan sopivaa listaa suomeksi, näille leveysasteille sopivassa muodossa. Näköjään tämä totaalisen osaamattomuuteni (julkinen)paljastaminen saa minussa aikaan vihdoinkin jotain muutosta.

Hilikku kirjoitti...

Ihanaa! Luulin olevani listaihmisten huipentuma, mutta tässä minäkin jo kalpenen! Kiitos, tässä riittää mulla selaamista. :)

Vilijonkka kirjoitti...

Hilikku, tämä on vaatinut tunteja ja taas tunteja tietokoneen ääressä ;)

Seuraavaksi pitäisi opetella tekemäänkin jotain...